Ocak 2018 Arduino Başlangıç (11) 4 Okunma Sayısı: 2417
Merhaba arkadaşlar. Bu dersimizde ışık şiddetine göre yanan LED’li gösterge uygulaması yapacağız.Gerekli Malzemeler:
Bu uygulamada bir önceki uygulamamız olan analog değer okuma uygulamasından tek farklı olarak kullanacağımız eleman, bir LDR. Peki, LDR nedir?
Light Dependent Resistor (LDR, Foto direnç)
Foto direnç yani LDR, üzerine düşen ışığın şiddetine bağlı olarak değişen dirence sahip bir elemandır. Direnci, üzerine düşen ışık miktarıyla ters orantılı olarak değişir. Gündelik kullandığımız çoğu elektronik alette “fotosel” ismiyle yaygın olarak kullanılır.
Bu uygulamadaki devre şemamız, analog giriş uygulamamızdakiyle büyük ölçüde benziyor. Tek farklı yanı, analog girişte kullandığımız potansiyometrenin yerine LDR ve 1 kΩ değerinde bir direnç kullanmamız.
Kullnacağımız arduino kodumuz da bir önceki uygulamamızdaki kod ile hememn hemen aynı:
int potPin = 0; int latchPin = 5; int clockPin = 6; int dataPin = 4; int leds = 0; void setup() { pinMode(latchPin, OUTPUT); pinMode(dataPin, OUTPUT); pinMode(clockPin, OUTPUT); } void loop() { int deger = analogRead(potPin); int yanan_ledsayisi = deger / 114; //1023 / 9 leds = 0; for (int i = 0; i < yanan_ledsayisi; i++) { bitSet(leds, i); } registeraYaz(); } void registeraYaz() { digitalWrite(latchPin, LOW); shiftOut(dataPin, clockPin, LSBFIRST, leds); digitalWrite(latchPin, HIGH); }